Rakennukset, viljelmät ja koneet

Koulurakennusten lisäksi tallit, eläintalot, konehalli ja työpajat ovat päivittäisiä opetusympäristöjä.

Talli, maneesit ja ravirata

Axxellilla on Brusabyssä opetustalli, jossa on sekä ratsastus- että ravihevosia. Oppilaitoksella on kahdeksan omaa hevosta, jotka ovat kokeneita ja hyvin koulutettuja.
Brusabyssä on kaksi maneesia, ravirata, suora harjoittelurata, ratsastuskenttä, kävelykone ja hienoja maastoreittejä

Talli

Vuonna 2015 kunnostetussa tallissa on tilaa 28 hevoselle sisätallissa ja kuudelle hevoselle ulkotallissa. Ulkotallissa asuvat siitostammamme ja muut ratsastus- ja ravihevoset, jotka erinäisistä syistä voivat siellä paremmin kuin sisätallissa.

Ravirata

Meillä on 800 metriä pitkä harjoitteluravirata, jossa ravihevosia ajetaan ja valmennetaan. Järjestämme myös lähes joka vuosi raviradallamme harjoitusravikilpailuja, joissa on noin kymmenen starttia. Myös ulkopuoliset hevoset voivat käyttää rataa. Raviradalla harjoittelun lisäksi ravihevosia valmennetaan suoralla radalla, jossa tehdään intervalliharjoittelua.

Maneesit

Brusabyssä on kaksi täysikokoista maneesia. Niin koulun hevoset kuin opiskelijatkin harjoittelevat maneeseissa kouluratsastusta, esteitä, juoksutusta ja ohjasajoa. Täällä järjestetään myös mm. hevosnäyttelyitä ja ratsastuskilpailuja eritasoisille ratsastajille. Maneesissa tapahtuvan ratsastusharjoittelun lisäksi hevosiamme valmennetaan ja ratsastetaan ulkoratsastuskentällä ja maastossa.

Brusabyn maatila

Koulu pyörittää Brusabyn maatilaa, jota käytetään opetuksessa ”luokkahuoneena” samalla kun se toimii oikeana maatilana. Maatilasta huolehtivat maatilan päällikkö, traktorinkuljettaja ja kaksi lehmänhoitajaa. Myös harjoittelijat ja opiskelijat osallistuvat maatilan töihin.

Navetta

Brusabyn tuotantoeläimiä pidetään Norrgård-nimisessä paikassa, joka sijaitsee noin 1,5 km kampukselta. Meillä on 25 puhdasrotuista Hereford-lehmää. Osa niistä poikii keväällä ja osa syksyllä. Lehmät huolehtivat vasikoistaan itse, minkä takia niitä kutsutaan emolehmiksi. Syksyllä poikivat lehmät ovat viettäneet kesän rantalaitumella Strömmassa. Meillä on myös kaksi maatiaishiehoa, joita voidaan käyttää koulutuksessa. 

Lampaat

Lampaita on noin 70 päätä: 25 uuhta + kaksi pässiä ja vaihteleva määrä karitsoja vuoden aikana. Kaikki eläimemme pääsevät kesällä laitumelle. Paimenkoira Tim auttaa eläinten siirroissa. Lampaat ovat kainuunharmaksia. Lampaat myydään syksyllä teuraaksi, ja Karjaan kokkilinjalla opitaan mm. paloittelemaan ja valmistamaan lihat. 

Pieneläintalo

Brusabyhyn rakennettiin pieneläintalo vuonna 2006 eläintenhoitajan koulutusta varten. Eläintalossa on nk. koira- ja kissapuoli sekä eksoottinen puoli. Koira- ja kissapuoli sisältää avustajakoiratoiminnan [länk] ja löytöeläintoiminnan.
Eläintalon eksoottisella puolella [länk] asuu monenlaisia jyrsijöitä, matelijoita ja lintuja, esim. chinchilloja, käärmeitä ja undulaatteja. Eläintalon puhelinnumero on 029 001 7919.

Eläintalo

Osa eläintenhoitajan koulutuksesta tapahtuu eläintalossa, puolikylmässä ulkorakennuksessa. Siellä asuu mm. vuohia, lampaita ja osa kaneista talvisin, kun ne eivät ole sisällä.
Eläintenhoitajan koulutukseen kuuluu myös kaksi aasia, Vera ja Vilja, joista on muodostunut ”julkkiksia” ja Brusabyn maskotteja.

Opetusmetsä

Brusabyn maatilaan kuuluu myös noin 120 hehtaarin metsä, jota käytetään ahkerasti metsäalan opiskelijoiden koulutukseen. Axxell tekee yhteistyötä myös monien metsänomistajien ja metsäyritysten kanssa alueella ja opiskelijoiden kotipaikkakunnilla.

Koneet

Brusabyn maatilan konehallissa on tavallisia maataloudessa tarvittavia koneita. Traktoreita, pääasiassa Valmet- tai Valtra-merkkisiä, on erikokoisina vuosimalleissa 1969–2013. Leikkuupuimureita on kaksi, Claas Domainator vuodelta 1999 ja vanhempi Sampo 600 vuodelta 1985.

Kevätkylvö tehdään perinteisillä menetelmillä lanan, s-piikkiäkeen ja yhdistelmäkylvökoneen avulla. Kääntöaurat ja kultivaattorit kuuluvat lisäksi peltotyökaluihin. Vilja kuivatetaan maatilan omassa, 180 hl Arska-kuivailmakuivurissa.

Nurmenviljely hoidetaan niittomurskaimella ja yhdistelmäpyöröpaalaimella. Siementen lisäkylvö tehdään keskipakoislevittimellä. Tärkeä uutuus on hinattava McConnel-kesantomurskain, jota käytetään rikkaruohojen karsimiseen, vihantalannoituksen hoitoon, laidunten puhdistamiseen sekä sadonkorjuuajan säätelyyn.

Karjanlantaa käsitellään kuivikelantana ja sitä levitetään JF-tarkkuuslevittimellä. Urakoitsija levittää osan lannasta. Virtsa, pesuvedet ja muut nesteet, jotka kerätään navetan viereisiin altaisiin, levitetään viljelyksiin letkulevittimellä.

Kasvintuotanto

Brusabyn maatilalla harjoitetaan sekä perinteistä että luonnonmukaista kasvintuotantoa. Perinteisen ja luonnonmukaisen viljelyn erona on, että luomuviljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita ja teollisesti tiivistettyjä kaupallisia lannoitteita, vaan siinä hyödynnetään pelkästään luonnon omia menetelmiä, kuten ravitsemista lannoitteilla ja palkokasveilla sekä rikkaruohojen torjuntaa vuoroviljelyllä, maanmuokkauksella ja puhtailla siemenillä.

Valtaosaa koulun noin 190 hehtaarin peltopinta-alasta käytetään rehuntuotantoon (viljansiemenet ja rehuvilja). Viljansiemeniä käytetään laiduntamiseen sekä heinän ja säilörehun tuotantoon.

Maatilalla viljellään useimpia viljalajeja, ja yritämme olla omavaraisia proteiinirehun suhteen mm. viljelemällä härkäpapuja. Lisäksi maatilalla viljellään vehnää, kauraa, ruista, ohraa ja öljykasveja (rapsi).