Smycken som passion

 - Det tog mig 60 år att hitta min passion, utbrister guldsmidesstuderande Ralph Granroth. Jag har aldrig haft roligare! Det bästa jag vet är att skapa och göra olika former.

Sen onsdag eftermiddag är det full rulle i verkstaden där guldsmidesstuderande huserar i Esbo. Första årets studerande ska snart inleda sina närstudier, men i verkstaden sitter också flera andra års-studerande och övar på och färdigställer sina arbeten. Ralph Granroth är en av dem och lyser av entusiasm.

Ralphs Das Lotus-ring och smyckesserie har varit med i finalen i Vuoden koru 2024-tävlingen, som avgjordes i slutet av januari. Ralph berättar att av 40 utvalda smycken väljs 10 till finalen. Att han som nykomling i branschen kom ända till final är han mycket stolt över. Han säger att det är en fin möjlighet att komma med bland de etablerade i branschen och få synlighet.  

Processen från idé till färdigt smycke

Det han gillar med smyckestillverkningen är hela processen, från idé till hur den slutliga produkten utformar sig. Man vet inte alltid hur materialet formar sig på förhand. Ralph säger att han ofta får visioner för hur nästa projekt ska se ut under natten, när han slumrar in och befinner sig någonstans mellan sömn och medvetande.

—Vi skulle göra en ring till examensdelen ”Ringar för alla tillfällen”. Idén till Das Lotus-ringen kom bara plötsligt över mig en natt när jag slumrade in. Sedan gjorde jag en grov plan och visade den för min lärare. Först var hon lite tveksam, för i ringen ingick också tekniker som jag inte ens lärt mig ännu. Men de hjälpte mig och jag fick ihop smycket, säger han glatt. Jag gillar utmaningar!

Han är mycket nöjd med slutresultatet.

—Det blev precis som min vision. Bladen blev lite större än jag först tänkte mig, men det visade sig fungera bättre med lite större blad. I början var pistillerna i mitten av blomman endast en tråd, men sedan gav min dotter mig idén att göra en boll på pistillerna.

Att göra smycken är arbetsdrygt. Att få ihop pistillerna som fäster stenen tog honom i början över fyra timmar och det är bara en liten del av arbetet. Ringen är också speciell för att den del som kommer på fingret är kvadratisk.

—Jag gillar kontraster, och dessutom tyckte jag att själva ringen skulle se konstig ut om den var rund. Det var inte lätt att få till en kvadratisk form men till slut lyckades det.

Fantastiska lärare och snabbt tempo

Tidigare har Ralph Granroth jobbat med allt från mode till försäljning och marknadsföring. Stenar och glasblåsning har alltid fascinerat honom. Han gick med i Suomen jalokiviharrastajain yhdistys och slipade stenar samt tillverkade enkla smycken där. Via arbetet med att slipa stenarna växte också hans intresse för mera komplicerade smycken fram. När hans arbetskontrakt höll på att ta slut började han leta efter alternativ och hittade guldsmidesutbildningen i Axxell.

—Det här är en fantastisk utbildning med otroligt bra lärare. På väldigt kort tid har vi fått lära oss massor, säger han entusiastiskt. Artesanutbildningen har ett bra koncept och är logiskt uppbyggd.

Utbildningen kräver en stor insats av en själv. Det är ganska hård takt och det förutsätter att man övar, övar och övar ännu mera för att bli riktigt duktig.

—Jag är här i verkstaden nästan alla dagar. Vi har undervisning några kvällar i veckan och däremellan har vi möjlighet att jobba i verkstaden på egen hand. Man är tvungen att jobba en hel del på egen hand för att kunna hålla tidtabellerna med uppgifterna.

Utlandspraktik och slutarbete

I juni blir Ralph klar med sin artesan-utbildning. Ännu återstår en praktikperiod och den planerar han göra utomlands.

—Jag har redan fått ett Erasmus-stipendium för att göra min praktik utomlands. Exakt vart jag åker är ännu lite öppet, men jag hoppas på att det blir Berlin, jag har fått kontakt med en guldsmed där.

Slutarbetet är också kvar. Det handlar om ett kundarbete.

—Jag har redan hittat kunden och jag har en vision som kunden redan gett grönt ljus för. Slutarbetet består av en smyckesserie i tre delar. Först ska vi skapa en prototyp och sedan det färdiga smycket. Smycken kommer att vara framme i Suomen Kello- ja korumuseo i Esbo i sommar.

Ralph har också planen klar efter sin examen. Han tänker söka in till yrkesexamen inom konstindustrin och studera vidare till guldsmed i höst. Han har också redan startat sitt eget företag, @Koruja-koruja, och en webbutik ska också öppna. I webbutiken ska han sälja egna smycken, både unika och sådana som är serietillverkade, men ändå handgjorda. Också vintagesmycken kommer att ingå i urvalet senare.

—Jag tänker fortsätta studera guldsmide, för jag vill lära mig mera. Och jag tänker också fortsätta slipa stenar. Unika självslipade stenar kan jag sedan använda i mina smycken. Jag vill gå in på lite crazy stuff, säger Ralph med ett skratt. Jag gör gärna smycken som är lite extra och annorlunda och inte helt traditionella.